Maas weer een stuk schoner

Provincie Noord-Brabant
26-AUG-2019 - Al meer dan 430 vrijwilligers hebben zich in 2019 ingezet voor schone Maasoevers. De resultaten van hun inzet zijn nu bekend: ze verzamelden meer dan 650 vuilniszakken van 60 liter vol met zwerfaval.

Afval uit de Maas

De opruimactie vond plaats in de gemeenten Altena, Boxmeer, Den Bosch, Drimmelen, Oss en Waalwijk, langs zeker 35 tracés langs de Maas en aansluitende wateren. De vrijwilligers kwamen van IVN-afdelingen en waren leden van Natuurmonumenten en andere natuur- en milieugroepen, watersportverenigingen, visverenigingen en roeiverenigingen. Daarnaast hebben geocachers en werknemers en bestuurders van gemeenten, provincie en waterschappen zich ingezet.

Plastic en piepschuim

Bij de opruimacties werd vooral plastic aangetroffen. Dit jaar werd op diverse plekken ook veel piepschuim gevonden. Verder was er huisraad gedumpt, zoals matrassen en plastic stoelen. Ook vond men een aantal oliefilters, waarschijnlijk afkomstig van de scheepvaart. Op de recreatiestrandjes worden helaas nog steeds veel blikjes, flesjes, bierdoppen en verpakkingsafval achtergelaten.

Vrijwilligers die meehielpen

Steeds meer mensen doen mee

Steeds meer groepen gaan een aantal keren per jaar een tracé langs de Maas opruimen. In de gemeente Heusden gaat men in september nog aan de slag. De totale inzet voor een Schone Maas zal dit jaar dan ook weer groter zijn dan vorig jaar. De actie Schone Maas wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Tekst: provincie Noord-Brabant
Foto's: IVN; Andrea Almasi