Blauwborst

Natuurjournaal 28 april 2020

Nature Today
28-APR-2020 - Blauwborst legt eerste eieren en steeds meer libellen zichtbaar.

Op de grond tussen het riet en de struiken heeft de blauwborst haar eerste eieren gelegd. Deze vogel met kenmerkende blauwe borst broedt op steeds meer plekken in ons land. Het gaat zo goed dat deze vogel niet meer op de Rode Lijst staat. Toch zullen de meeste mensen alleen de roodborst kennen. De blauwborst zie je alleen in natte gebieden met veel riet en struiken. De blauwborst is familie van de nachtegaal, en niet van de roodborst. Dat hoor je misschien wel aan zijn opvallende zang.

Luister hier naar de zang van de blauwborst (Bron: Olivier Swift, Xeno-Canto)De platbuik, een van de libellen die je de komende weken steeds vaker kan tegenkomen

Terwijl het water opwarmt, kruipen steeds meer soorten libellen uit het water. Eindelijk kunnen ze hun vleugels uitslaan! Langs riet en oeverplanten kruipen de larven van libellen omhoog. Vaak hebben ze wel twee jaar onder water moeten overleven. Waterkwaliteit is dan ook heel belangrijk voor libellen. Het ging lange tijd steeds beter met de waterkwaliteit in Nederland, en dus met onze libellen. Er is echter nog een hoop te winnen. Zie jij veel libellen in de buurt rondvliegen? Ontdek hier welke libellen nu veel gezien worden.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga (leadfoto: zingende blauwborst); Ab Baas, Saxifraga