Blauwborst

Natuurjournaal 10 april 2023

Nature Today
10-APR-2023 - Blauwborst is terug en ooievaar is overal.

De blauwborst is terug in het land. Na zijn winterse afwezigheid is deze fraaie zomergast weer te vinden in zijn broedgebieden. Dat zijn vooral moerassen en andere plekken met veel riet, zoals het Lauwersmeergebied en de Oostvaardersplassen. Met de Nature Today-app kun je snel zien wat de kans is dat je een blauwborst tegenkomt, bijvoorbeeld voordat je aan een wandeling begint. Als je een abonnement hebt, geeft de app de trefkans van soorten op een specifieke locatie. Momenteel zal de blauwborst bij moerasgebieden hoog in de lijst staan. Probeer het eens, en ga op pad om de blauwborst met eigen ogen te bewonderen!

Ooievaars in de Flevopolder

De ooievaar was in de jaren zeventig bijna verdwenen uit ons land. Dat zou je niet zeggen als je nu buiten loopt. In bijna het hele land zijn ooievaars te zien. Ze zijn massaal teruggekomen en hun broedseizoen is begonnen. Je kunt hun prachtige grote, zwart-witte gestaltes over je heen zien vliegen op het platteland, terwijl ze op zoek zijn naar een lekker hapje eten. Kijk ook binnen de bebouwde kom eens omhoog: ooievaars broeden graag op hoge gebouwen, zoals telefoonpalen of schoorstenen. Ook de bekende door mensen gebouwde ooievaarsnesten bezoeken ooievaars graag. Luid klepperend gooien ooievaars hun kop in de nek om indruk op elkaar te maken. Deze maand hebben ze nest met vier tot zes eieren, zoals ook te zien is bij Beleef de Lente.

Ben je door het paasweekend al in een vakantiestemming geraakt? Maak dan alvast natuurplannen voor de zomervakantie! Bij de activiteiten in de Nature Today-app vind je ook de zomerkampen. Kinderen en jongeren die voor de eerste keer op zomerkamp gaan, kunnen bijvoorbeeld mee de natuur ontdekken op de Veluwe of voor zon en zee naar Terschelling op Wadkamp en Skylge.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rik Kruit, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga