zandhagedis, man (mei)

Zandhagedis Leopold: baas van de Buurt

Stichting RAVON
21-AUG-2020 - Acteur Leopold Witte kruipt in de huid van een nogal dominant mannetje van de zandhagedis. Leopold is te beluisteren in aflevering 4 van de podcastserie Groene Oren. De interviewer geeft weerwoord maar praat tegen dovemansoren. Leopold duldt immers geen tegenspraak, hij is een selfmade man die van kleins af aan het allemaal zelf moest uitzoeken. Volgens eigen zeggen is dat bijzonder goed gelukt.

“Het straalt natuurlijk ook iets uit, al die littekens en oude wonden. Dat maakt indruk en dat merk ik”. De acteur kruipt in de huid van een achtjarig mannetje van de zandhagedis. Leopold is duidelijk de baas van de buurt. Type ruige jongen, beschikt al jaren ook over zijn eigen mancave. Hij is een zelfverzekerde man die opschept over zijn niet geringe kwaliteiten. Heeft een hekel aan buizerds, torenvalken, kiekendieven en aan mensen die hem tijdens de paring storen. "Het zonnetje is mijn motor en mijn alles". "Ik ben alleen ter wereld gekomen (hij heeft zijn ouders nooit gekend)......en ik heb het goed gedaan". Net na de winterslaap is hij een beetje dof en bruinig. "Na zes weken trek ik een nieuw velletje aan en ben ik weer helemaal shiny".

Beluister HIER de aflevering van deze podcast. 

In de door Staatsbosbeheer gemaakte podcastserie Groene oren is dit de vierde aflevering, waarin deze keer deze bijzondere hagedis centraal staat. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven eruit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? De achtergrondinformatie voor de aflevering van de zandhagedis werd geleverd door RAVON. 

Tekst & foto: Raymond Creemers, RAVON (leadfoto: zandhagedis man)