Keep

Natuurjournaal 8 november 2020

Nature Today
8-NOV-2020 - Kepen overwinteren in Nederland, vos bereidt zich voor op winter.

In Nederland is de vink een bekende broedvogel; in (onder andere) Scandinavië broedt de tegenhanger, de keep. Deze keep broedt amper in Nederland, maar overwintert hier wel massaal. Hun aantallen zijn afhankelijk van de hoeveelheid beukennootjes die ze kunnen vinden. 2020 was een goed beukennotenjaar, dus let in beukenbossen vooral eens op of je kepen kunt zien. Ze vormen vaak gemengde groepen met vinken, maar zijn te onderscheiden door hun wit-oranje buik en een minder witte, maar meer gevorkte staart.

Vos

Ook voor de vos komt de winter eraan. In de herfst krijgen vossen een wintervacht. Een vos is maar een beetje groter dan een flinke kat, maar met zo'n volle wintervacht lijkt hij een stuk groter. Vossen leggen geen voedselvoorraad aan, hoewel ze soms wel voedsel verstoppen om later naar terug te keren. Ook houden ze geen winterslaap. Integendeel, ze hebben het druk in de winter, want dan breekt de paartijd aan. Deze begint in december en duurt tot februari, maar laat dus nog even op zich wachten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Arie de Knijff, Saxifraga; Alexandre Roux, Flickr