Tadorna tadorna. Bergeend man

Natuurjournaal 16 januari 2021

Nature Today
16-JAN-2021 - Schuwe hoefdieren en algemene halfganzen.

Hij leidt een verborgen bestaan in Nederland, maar wie heel veel geluk heeft, loopt kans een muntjak te spotten. De winter is daarvoor de beste tijd. Een muntjak is een kleine hertachtige, kleiner dan een ree en met relatief korte poten. Van nature komt hij voor in Zuidoost-Azië, maar door ontsnapping wordt er af en toe ook een muntjak gespot in Nederland. Het lijkt erop dat er nog geen vaste populaties muntjakken in Nederland zijn. Er is echter nog niet veel bekend over de muntjak en zijn levenswijze. Het is dus moeilijk te zeggen waar ze zich bevinden. Overigens wordt de muntjak gezien als schadelijke soort, dus niet iedereen is blij om dit dier te zien.

Muntjak

Een soort die juist wél goed te zien is, is de bergeend. Zijn bonte verenkleed en rode snavel maken hem een opvallende verschijning. De bergeend is geen eend, maar een gans, die qua formaat tussen een gans en een eend in zit. De soort broedt in Nederland en is het hele jaar door te zien, maar nu overwinteren er ook bergeenden uit andere landen in Nederland. Met name de Waddenzee en de Zeeuwse Delta zijn goede locaties voor wie een bergeend wil zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; QuirkyMerky, Flickr