Wolf

Natuurjournaal 16 februari 2021

Nature Today
16-FEB-2021 - Wolf paart, maretak bloeit.

Hij heeft zich nog maar net in Nederland gevestigd en is nu al niet meer weg te denken uit het landschap (en het nieuws): de wolf. De paartijd van de wolf begint nu. Dat betekent dat het vrouwtje in de roedel vruchtbaar is, en dat de jonge mannen door vader uit de roedel worden verjaagd. De welpen van vorig jaar zullen nu dus uitzwermen, op zoek naar een nieuw leefgebied. Een alternatief is dat ze mogen blijven, maar wel moeten helpen met de opvoeding van de jonge wolven van dit jaar. Er zijn op het moment in Nederland twee wolvenparen met een eigen territorium. Wat de welpen van vorig jaar gaan doen, zal de tijd uitwijzen.

Maretak, deze plant wordt met Kerst in huis opgehangen. Wie eronder gaat staan, laat weten dat hij of zij graag gekust zou willen worden… Echt coronaproof is het misschien niet, maar onder een maretak wachten, kan nu ook nog – de soort groeit gewoon in Nederland. Nu is het extra leuk om maretak te zien, want de plant staat in bloei. De bloeiperiode duurt nog tot mei. Om bloeiende maretak te zien, kan je het best naar Zuid-Limburg gaan; daar komt de soort namelijk veel voor.

Maretak, hoog in de bomen

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga