Vroegeling

Natuurjournaal 21 maart 2021

Nature Today
21-MRT-2021 - Vroegeling bloeit, boommarter heeft jongen en blijf op de paden!

De winter was afwisselend grijs, wit, opvallend warm en erg koud. Dit seizoen is officieel voorbij; het is lente! Voor de vroegeling maakt het niet uit of het winter of lente is, dit plantje bloeit al sinds januari. Het is dus echt een vroegeling. Vroegeling is een klein plantje met witte bloemetjes. Bijzonder is dat je vroegeling ook veel in de bebouwde kom kunt vinden. Soms bloeit hij zelfs tussen straatstenen of op muren. Vroegeling komt in heel Nederland voor, kijk eens of hij ook in jouw straat bloeit.

Boommarter

Kenmerkend voor de lente zijn natuurlijk (onder andere) jonge dieren. Zo krijgt de boommarter eind maart jongen. Ze worden geboren in een nest, dat meestal in een boomholte ligt. Bij de geboorte zijn de jongen blind en kaal. Het duurt wel vijf weken voordat hun ogen opengaan. Boommarters zijn nachtdieren, die je overdag niet snel zult tegenkomen. De jongen zal je nu dan ook niet zien. In juli volgen ze hun moeder ook overdag naar buiten, en is de kans dat je ze ziet een stuk groter. Nog even geduld dus!

In coronatijden is gebleken hoe belangrijk natuur voor de mens is. Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen gefascineerd raken door de natuur en er graag op uit trekken. Het broedseizoen is echter begonnen op 15 maart. Daarom is het vanaf nu extra belangrijk om niet van de paden te wijken en broedgebieden niet te verstoren; ook niet om die ene mooie vogel op de foto te zetten! Geniet met respect van de natuur en gun vogels en zoogdieren de ruimte om hun jongen in rust op te laten groeien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga