voorjaarshooiwagen

Natuurjournaal 26 maart 2021

Nature Today
26-MRT-2021 - Zoek de voorjaarshooiwagen en rood peperboompje bloeit.

Een hooiwagen lijkt op een spin, maar is eigenlijk geen echte spin. Hij heeft wel acht poten, net als alle spinnen, maar zijn lijf bestaat maar uit één stuk, een bolletje. Aan dat bolletje zitten al die acht poten. Een echte spin bestaat uit twee delen, waarvan één het kopborststuk met de poten en het andere deel het achterlijf.* Daar komt nog bij dat hooiwagens geen web maken en maar één paar ogen hebben. Echte spinnen hebben soms wel vier paar! Dat aansturen van al die poten is natuurlijk wel een kunstje. Wij struikelen soms al terwijl we maar één paar hebben! Hoe dan ook: op dit moment kan je voorjaarshooiwagens vinden. Dat is nu de eerste soort hooiwagen die weer tevoorschijn komt. Heb je al hooiwagens gezien?

Bloeiwijze van rood peperboompje

Het rood peperboompje is in Nederland een erg zeldzame soort. De plant groeit alleen in Zuid-Limburg en hier en daar in het oosten van het land. Op dit moment is het extra leuk om er toch een te zien. Rood peperboompje staat namelijk in bloei. Er groeien nu prachtige lila of roze bloemen langs de stam. Rood peperboompje klinkt misschien als eetbare plant, maar hij is zeer giftig voor mensen. Je kunt er beter op een afstandje van genieten. Vogels hebben geen last van het gif en eten graag de bessen. Zo verspreiden bijvoorbeeld witte kwikstaarten en lijsters de zaden.

*Rectificatie: in de eerste versie stond dat een spin een kop heeft en een achterlijf met poten. Dat is onjuist: een spin heeft een kopborststuk met poten, en een achterlijf zonder poten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Jan Willem Jongepier, Saxifraga