Zomertaling

Natuurjournaal 2 april 2021

Nature Today
2-APR-2021 - Wild zwijn krijgt jongen, zomertaling is terug.

Rond deze tijd van het jaar krijgen wilde zwijnen jongen. Ze worden geboren in een nest dat de moeder zorgvuldig heeft aangelegd. Hier blijven ze de eerste week van hun leven. Daarna sluiten ze zich, samen met hun moeder, aan bij de groep. Biggetjes worden ook wel frislingen genoemd. Frislingen worden kaal geboren, maar krijgen na een week een soort pyjama: ze zijn gestreept, zodat ze minder opvallen. Ondanks deze goede camouflage zijn volwassen wilde zwijnen erg beschermend naar hun jongen. Het is daarom extra belangrijk om op het pad te blijven en de hond aan de lijn te houden: een boos wild zwijn wil je niet voor je (of je hond) hebben!

Frisling

Zomertalingen zijn trekkende eenden, die de winter in Afrika hebben doorgebracht. Inmiddels zijn ze weer terug in Nederland en beginnen ze met broeden. Ze hebben één legsel van acht tot elf eieren. Zomertalingen gaan hard achteruit in Nederland. In de jaren zestig was het nog een algemene soort, maar inmiddels zijn de aantallen flink afgenomen. Je kunt ze het best vinden in ondiepe plassen in gebieden met veel weidevogels. Zomertalingen hebben een opvallend geluid, dat lijkt op het gekwaak van een kikker. Zo kun je ze soms sneller horen dan zien!

Luister hier naar het geluid van de zomertaling (Bron: Andrew Spencer).

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga
Geluidsfragment: Andrew Spencer, Xeno-Canto