Slobeend

Natuurjournaal 10 mei 2021

Nature Today
10-MEI-2021 - Kuikens bij de slobeend, grote wintervlinder te zien als rups.

De eend met de grootste snavel heeft jongen. Rond deze tijd kruipen de eerste kuikens van de slobeend uit hun ei. Vader en moeder broeden het liefst dichtbij het water in hoog gras. Dit is waar ze ook hun jongen zullen opvoeden, hoewel die zoals alle eenden direct al kunnen zwemmen. De jongen hebben bij de geboorte nog een schattig klein snaveltje. Die groeit echter snel uit tot de typische grote slobeend-snavel. Als je de kuikens zelf wil zien, kun je het best in de polders in West-Nederland zoeken. Daar broeden de meeste Nederlandse slobeenden.

Zoals de naam van de grote wintervlinder doet vermoeden, vliegt deze nachtvlinder ‘s winters. Toch kun je de soort nu zien. De rupsen zijn namelijk uit hun ei gekropen en doen zich tegoed aan eikenblad. Ze zijn tweekleurig: op de rug zijn ze bruin of bruinrood, dan volgt een zwarte streep, en daaronder zijn ze geel of okergeel. Nu er steeds meer blad aan de eiken komt, komen ook deze rupsen tevoorschijn. Kijk eens of je er een van het blad ziet snoepen.

Rups van de grote wintervlinder

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga