Slobeenden

Natuurjournaal 22 januari 2022

Nature Today
22-JAN-2022 - Slobeend in de winter en roggeneieren op het strand.

Hoe slobeenden de winter doorbrengen verschilt per individu. Veel slobeenden zoeken warmer weer op en trekken naar Zuid-Europa of Afrika. Toch zijn er ook elke winter genoeg slobeenden in Nederland te zien. Dit zijn overwinterende vogels uit noordelijker broedgebieden en onze eigen broedvogels. Slobeenden kun je in het hele land zien, maar ze komen over het algemeen vaker voor in West-Nederland. Speur de polders en weilanden af en kijk of je een slobeend kunt ontdekken.

Lekker in de zon bruin worden is er niet bij, maar ook in de winter kun je je prima vermaken op het strand. Je kunt er veel verschillende (overwinterende) vogelsoorten vinden of kijken wat er zoal is aangespoeld vanuit de zee. Zo kun je nu bijvoorbeeld eieren van de stekelrog vinden. De jonge rog zit er niet meer in, en het omhulsel van het ei blijft over. Dit zijn donkere rechthoekige doosjes, met uitstekende punten. Ze zijn langs de hele Nederlandse kust te vinden. Januari, februari en maart zijn goede maanden om eens op zoek te gaan naar deze roggeneieren.

Roggenei

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga