Cervus elaphus. Edelhert

Natuurjournaal 29 mei 2021

Nature Today
29-MEI-2021 - Edelhert krijgt jongen, muren van witte bloemen te zien.

Rond deze tijd van het jaar zonderen hoogdrachtige edelhertvrouwtjes zich af van hun roedel. Na acht maanden draagtijd verwachten zij nu hun kalf. Een paar minuten na de geboorte kan een kalf al lopen, maar het duurt nog even voor hij zijn moeder volgt. De eerste twee weken van zijn leven blijft hij vaak alleen. Verscholen tussen gras en struiken wacht hij tot moeder terugkomt om te zogen. Pas daarna volgt hij zijn moeder en de rest van de roedel. Hij wordt nog een half jaar tot tien maanden gezoogd, en blijft wel twee jaar bij zijn moeder.

Grote muur

In het zuiden en oosten van het land zijn grote oppervlakken witte bloemen te vinden. Hier staat de grote muur, die volop bloeit. Grote muur is een plant die als bodembedekker groeit in loofbossen. Er komen veel insecten op af, daarom wordt hij ook wel geplant als bodembedekker in ecologische tuinen. Vroeger geloofde men dat grote muur ook gebruikt kon worden tegen oogaandoeningen. Er werd sap geperst uit de plant, maar de werkzaamheid is nooit bewezen. Je kunt er dus beter gewoon van genieten als je hem tegenkomt tijdens een boswandeling.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga