Observerende wolf

Drie wolvenwelpen op Noord-Veluwe

Zoogdiervereniging
31-MEI-2021 - Er zijn drie wolvenwelpen gezien in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Dat is afgelopen weekeinde gemeld bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. Daarmee is dit de derde worp van de roedel op de Noord-Veluwe.

We vragen extra om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de verstoring van deze en andere jonge dieren te minimaliseren. In de eerste maanden zijn de wolvenwelpen namelijk erg verstoringsgevoelig. Ook kan de aanwezigheid van mensen ertoe leiden dat de ouderdieren niet de welpen durven te benaderen, en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of wilde zwijnen.

In deze roedel zijn in 2019 vijf welpen en in 2020 vier welpen geboren. Het is onduidelijk hoe groot de roedel op dit moment is. Vlak voordat een nieuwe worp geboren wordt, vertrekt een deel van de oudere welpen. Meestal gaat het om de welpen die nu ongeveer twee jaar oud zijn en soms ook enkele eenjarige welpen. Dit is een natuurlijk moment om te gaan zwerven en zorgt voor meer ruimte in de roedel. Aan het begin van het jaar had de roedel in ieder geval acht leden.

De Noord-Veluwe is sinds begin 2019 door Provincie Gelderland aangewezen als leefgebied voor wolven. Daarnaast zijn er binnen Gelderland ook leefgebieden op de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe. In deze gebieden worden dit jaar geen wolvenwelpen verwacht.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Dick Klees