Grasmus

Natuurjournaal 15 juni 2021

Nature Today
15-JUN-2021 - Grasmus voert jongen buiten het nest, gele morgenster bloeit ‘s ochtends.

De grasmus wordt de laatste tijd veel gezien of gehoord in Nederland. Vorige week stond de soort lange tijd als vierde in de lijst met waargenomen vogelsoorten op de Nature Today Go app. Dat de soort veel wordt waargenomen, was te verwachten. Het gaat erg goed met de grasmus in Nederland en de soort zingt volop in mei en juni. Daarbij komt dat de jongen nu net uitgevlogen zijn. Ze kunnen nog niet zo goed vliegen en worden door hun ouders gevoerd; des te groter is de kans dat je ze ziet. Grasmussen zijn geen familie van huismussen en ringmussen. Ze staan dichter bij de braamsluipers en tuinfluiters. Zij leven een meer verborgen bestaan, terwijl je grasmussen bovenop struikgewas kunt zien zingen.

Kijk tijdens een ochtendwandeling eens uit naar gele bloemen die in een ster met veel punten bloeien. Die zijn van de gele morgenster, met zijn bijzonder toepasselijke naam. Elke middag sluit hij zijn gele, stervormige bloemen namelijk. Als je de soort dan ziet, lijkt hij misschien uitgebloeid, maar de volgende ochtend staat hij gewoon weer te bloeien. Gele morgenster komt door bijna heel Nederland voor langs wegen en in weilanden. Alleen in Drenthe is de soort zeldzaam.

Alleen 's ochtends zie je de gele morgenster zo

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga