Blauwe kiekendief Saxifraga

Natuurjournaal 5 juli 2021

Nature Today
5-JUL-2021 - Blauwe kiekendief vliegt uit, metaalgroene vlinders te zien.

Ruim een maand nadat ze uit hun ei zijn gekropen, vliegen de jongen van de blauwe kiekendief uit. Dat betekent niet dat ze direct zelfstandig zijn. De komende weken worden de jongen nog gevoerd door hun ouders. Let dus goed op als je een roofvogel in de kenmerkende v-vorm van de kiekendief ziet vliegen. Misschien is het wel een blauwe kiekendief met een prooi voor zijn jong. Blauwe kiekendieven zijn schaars in Nederland. Ze broeden met name in de Oostvaardersplassen, op de Wadden en in Noord-Groningen.

Metaalvlinder

Op zonnige dagen kun je vlinders met een metallic glans zien vliegen. Dit zijn, toepasselijk, metaalvlinders. Het zijn dagactieve nachtvlinders die te herkennen zijn aan hun metaalgroene vleugels. Ze zijn klein, maar wel heel mooi om te zien. Metaalvlinders besteden veel tijd aan het vliegen van bloem naar bloem. Ze bezoeken bijvoorbeeld jakobskruiskruid, slangenkruid, klaver en distel; allemaal soorten die nu bloeien en makkelijk te herkennen zijn. Als het bewolkt is, rusten ze uit op deze planten. Metaalvlinders komen algemeen voor in Nederland. Kijk eens of je ze op open plekken kunt zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga