Saxifraga Rob Felix

Natuurjournaal 27 juli 2021

Nature Today
27-JUL-2021 - Noordse sternen aan de kust, trompetboom bloeit volop.

De noordse stern is kampioen langeafstandstrekken. De soort broedt in het Arctische gebied, maar overwintert op het zuidelijke halfrond, zelfs op Antarctica. Er broeden ook wel noordse sternen in Nederland, maar dat is de zuidgrens van hun broedgebied. De komende tijd trekken de vogels uit noordelijker broedgebieden naar het zuiden. Ze maken daarbij regelmatig een tussenstop in Nederland. Aan de kust en op de Wadden zijn tijdens hun trek noordse sternen te zien. Vergeet je verrekijker niet als je een dagje naar het strand gaat! Weten wanneer je de grootste kans hebt op een noordse stern? Markeer hem dan als favoriet in de Nature Today Go-app.

Trompetboom in bloei

Trompetbomen komen van ver: Amerika en Azië. Je vindt ze hier vaak in tuinen. In parken kom je ze ook wel tegen, daar worden het imposante bomen. Op dit moment bloeien ze volop met grote trompetachtige bloemen. De bloemen zijn wit en als je de kans krijgt er een van dichtbij te bewonderen, dan zal je zien dat de kleuren rood, oranje en geel in de trompet zitten. Die kleuren lokken insecten de bloem in, ze vormen een soort landingsbaan. Ook veel andere bloemen maken van deze tactiek gebruik. Als een hommel de bloem binnendringt op zoek naar nectar, schuift zijn rug langs een aantal meeldraden. Als de hommel daarna naar een andere bloem gaat, vindt er bestuiving plaats.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Rob Felix, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN