Vanessa atalanta. Atalanta

Natuurjournaal 8 augustus 2021

Nature Today
8-AUG-2021 - Grote aantallen atalanta's te zien, blauwe knoop bloeit.

Je hebt de atalanta vast al zien vliegen, maar vanaf nu kan je de grootste aantallen samen zien vliegen. De atalanta is een veelvoorkomende vlinder in Nederland, die opvalt met zijn oranje-zwart-witte vleugels. In de lente komt hij vanaf Zuid-Europa naar Nederland gevlogen. Hier brengen ze één of meerdere generaties voort. Let vooral eens op de hoeveelheid atalanta's die je nu overal kunt zien: vanaf eind augustus worden het er weer minder.

Blauwe knoop

De bloeiperiode van de blauwe knoop is aangebroken. Omdat dit plantje pas laat in het jaar bloeit, heeft het een belangrijke functie voor veel soorten vlinders en zweefvliegen die van de nectar afhankelijk zijn. Blauwe knoop groeit onder andere op blauwgraslanden. Dit zijn graslanden die uniek zijn omdat de bodem niet voedselrijk en niet zuur is. Blauwgraslanden worden gekenmerkt door de aanwezigheid van bijzondere plantensoorten, waaronder dus de blauwe knoop. Helaas is door intensivering van landbouw bijna al het blauwgrasland in Nederland verdwenen, waardoor het een van de meest bedreigde vegetatietypes van ons land is. Al het blauwgrasland in Nederland is tegenwoordig beschermd en er wordt actie ondernomen om het actief te herstellen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga ; Hans Dekker, Saxifraga