Parelamaniet

Natuurjournaal 26 augustus 2021

Nature Today
26-AUG-2021 - Bewonder de parelamaniet en de rups van de ligusterpijlstaart.

In parkjes, lanen en bossen met oude loofbomen schieten de paddenstoelen de grond uit. Dit zijn goede plekken om bijvoorbeeld de parelamaniet te bekijken. Deze paddenstoel leeft samen met oude bomen, zoals beuken en eiken. Parelamaniet is niet zo kieskeurig als veel andere soorten. De kans dat je hem zelf ook in het bos vindt is dus best aanwezig. De hoed is bruin met stippen, die eraf kunnen spoelen als het hard regent. Parelamanieten zijn dus makkelijk te vinden, maar je kunt ze beter niet plukken. Ze lijken namelijk behoorlijk op de giftige panteramaniet. Het verschil zit in de verkleuring van het vruchtvlees. Parelamaniet kleurt roze als je hem open snijdt. De paddenstoel wordt daarom ook wel ‘blozer’ genoemd.

De ligusterpijlstaart is een grote, spectaculaire nachtvlinder. Met een spanwijdte van rond de tien centimeter is hij niet te missen. Toch wordt hij niet vaak gemeld; hij leidt een wat verborgen bestaan. Op dit moment kun je wel goed rupsen van de ligusterpijlstaart bekijken. Die zijn ook groot en opvallend, net als de vlinders. De kleur is felgroen en op zijn zij heeft hij paars-witte strepen; niet te missen! Zoals de naam al zegt eet de rups liguster, maar ook sering, sneeuwbal en es lust hij graag. Met wat geluk kun je in de buurt zo’n mooie rups zien eten, want ligusterpijlstaarten komen door het hele land voor.

Ligusterpijlstaart

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ferdi Seljee; Ab H. Baas, Saxifraga