Groene knolamaniet

Natuurjournaal 28 augustus 2021

Nature Today
28-AUG-2021 - Zeer giftige paddenstoelen en bloeiende vetplanten te zien.

Eén van de giftigste paddenstoelen ter wereld komt ook algemeen voor in Nederland. Het gaat hier om de beruchte groene knolamaniet. Van juli tot oktober is deze soort in parken en loofbossen te vinden. Groene knolamaniet vormt een samenwerking met loofbomen. Je kunt de soort met name rond eiken tegenkomen; kijk eens of je de olijfgroene paddenstoel in de buurt van een eik ziet groeien. Bewonder hem altijd van een afstandje, hij wordt in het Engels niet voor niets ‘death cap’ (hoed des doods) genoemd.

Hemelsleutel is een opvallende vetplant die je misschien uit de tuin kent. Vanwege zijn mooie bloeiwijze wordt de soort vaak in tuinen aangeplant. Ook in het wild kun je nu genieten van de grote trossen bloemen van de hemelsleutel. Voor een vetplant wordt de soort relatief hoog, waardoor je hem makkelijk kunt herkennen. Al sinds de Middeleeuwen weten mensen hemelsleutel te vinden. De plant werd toen gebruikt om boze geesten en heksen te weren. Later werd een vlies dat onderdeel is van het blad gebruikt om open wonden te behandelen.

Hemelsleutel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ferdi Seljee; Ed Stikvoort, Saxifraga