Amethistzwam

Natuurjournaal 30 augustus 2021

Nature Today
30-AUG-2021 - Zoek de amethistzwam en de heide bloeit!

Paddenstoelen zijn er in vele kleuren en vormen te vinden. Zo kun je nu in het bos dieppaarse, kleine paddenstoeltjes vinden. Dat zouden amethistzwammen kunnen zijn, een soort die in de nazomer en herfst te vinden is. Amethistzwam dankt zijn naam aan de paarse kleur, net als de kleur van de edelsteen amethist. De soort wordt ook wel rodekoolzwam genoemd, een oer-Hollandse alternatieve naam. Het is een bijzonder mooie paddenstoel en het is de moeite waard om er eens naar op zoek te gaan.

Nog meer ‘paars’ nieuws: de heide heeft de laatste jaren flinke klappen gehad. Het heidehaantje, een kever die schade aanricht aan heide, sloeg toe. Daarnaast hebben twee droge jaren de heide geen goed gedaan. Grijze plekken verschenen daar waar de heide dood was gegaan. Die grijze plekken zijn hier en daar nog wel te zien, maar de heide heeft zich over het algemeen goed hersteld en bloeit nu overal prachtig paars, zoals het hoort. Ga snel naar het Dwingelderveld in Drenthe, de Sallandse Heuvelrug in Overijssel, de Veluwe, of waar zich ook maar heidevelden bevinden, en geniet!

Bloeiende heide

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Ferdi Seljee; Mike Hirschler, IVN