Pandion haliaetus. Visarend

Natuurjournaal 5 september 2021

Nature Today
5-SEP-2021 - Visarend trekt door Nederland, meidoorn heeft vruchten.

De oostenwind brengt meerdere mooie vogelsoorten op doortrek naar Nederland. De visarend is bijvoorbeeld beter te zien bij oostenwind. Visarenden die in Scandinavië broeden, zijn nu onderweg naar Afrika en stoppen regelmatig in Nederland. Ze zijn overal te zien waar ook vissen zijn; bij rivieren, plassen en meren bijvoorbeeld. Soms blijven ze wekenlang op een plek rusten, maar soms trekken ze snel door, afhankelijk van hoe de wind staat. In vlucht valt de visarend op door zijn lange, geknikte vleugels.

Eenstijlige meidoorn

Aan de eenstijlige meidoorn groeien nu vruchten. Deze rode besachtige vruchten zijn erg populair bij vogels. Lijsters en mezen smullen er nu al van, en in de winter kun je er ook kramsvogels en koperwieken op vinden. Vroeger werd meidoorn veel gebruikt als natuurlijke afscheiding van akkers. In cultuurlandschap, bijvoorbeeld in Zuid-Limburg, kun je eeuwenoude struiken met hele dikke stammen vinden. Ook in de rest van het land komt meidoorn nog veel voor. Kijk eens of je vogels kunt zien eten van de vruchten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga