lijsterbes ivn

Natuurjournaal 7 oktober 2021

Nature Today
7-OKT-2021 - Bomen en struiken vol oranje bessen.

De wilde lijsterbes is een typische struik/boom van het noordelijk halfrond. Hij behoort tot de familie van de rozen, dat zie je er niet meteen aan af als er geen bloemen meer in zitten. In het najaar zit wilde lijsterbes vol trossen diep oranjerode bessen. Deze worden veel gegeten door onder andere lijsters, zoals merel en koperwiek. Vooral in de winter zijn de bessen voor deze vogels een welkome voedselbron. In de winter valt het blad af, dan kunnen de vogels nóg beter bij de bessen. Van de bessen kan je heerlijke jam en gelei maken.

Vuurdoorn

Vuurdoorn vind je niet in de ‘wilde’ natuur bij ons. Wél is deze struik veel te vinden in steden, waar ze vaak wordt aangeplant tegen muren en schuttingen. Vuurdoorn behoort net als wilde lijsterbes tot de familie van de rozen. Verwar haar niet met de cotoneaster of dwergmispel, die wel familie is, maar die in tegenstelling tot de vuurdoorn géén doorns heeft. Vuurdoorn blijft ook in de winter groen. De helder oranje bessen rijpen pas later in het najaar en zorgen zo dus ook voor veel wintervoedsel voor lijsters. Deze vinden het ook prettig om er hun nest in te bouwen, goed beschermd door de doorns. Overigens zijn deze bessen licht giftig. Houd het zelf dus maar bij jam van de lijsterbes. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN