Wilde lijsterbes

Natuurjournaal 22 april 2021

Nature Today
22-APR-2021 - Wilde lijsterbes bloeit, torenvalk legt eieren.

In de herfst kan je de wilde lijsterbes gemakkelijk herkennen aan de opvallende oranje bessen. Op dit moment is de struik anders, maar niet minder mooi: hij bloeit met veel witte bloemen. Veel vogels houden van de bessen. Op dit moment wordt de wilde lijsterbes echter ook goed bezocht. Er komen namelijk veel wespen en andere insecten op de bloemen af. Ook vogels bezoeken de plant nu nog steeds: niet om te eten, maar om eieren in te leggen. De dichte takken zorgen voor een veilig plekje om een nestje in te bouwen.

De eerste torenvalken zijn begonnen met eieren leggen. Dat doen ze niet in een zelfgebouwd nest, maar in oude kraaiennesten. Ook van speciale nestkasten voor torenvalken maken ze graag gebruik. Deze worden vaak opgehangen in de buurt van fruitboomgaarden. Torenvalken weten wel raad met muizen die anders het fruit opeten! Dat de eerste eieren zijn gelegd, betekent overigens niet dat de torenvalken al broeden. Daar beginnen ze pas mee als het laatste of het op een-na-laatste ei gelegd is.

Torenvalkvrouwtje

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Martin Mollet, Saxifraga