Wolf

Duitse wolvenpopulatie blijft groeien

Zoogdiervereniging
2-DEC-2021 - In het monitoringsjaar 2020-2021 zijn in Duitsland 157 wolvenroedels, 27 paartjes en 19 solitaire levende wolven waargenomen. In 149 roedels is voortplanting aangetoond met als resultaat minimaal 556 jonge welpen. Het zwaartepunt van de Duitse wolvenpopulatie ligt in Noordoost-Duitsland, hoewel het aantal wolven ook toeneemt in andere delen van Duitsland.

Dit blijkt uit de meest recente gegevens van het Bundesamt für Naturschutz (BfN) en het Dokumentations- und Beratungsstelle des Bundes zum Thema Wolf (DBBW).

Net als in Nederland waren wolven in Duitsland uitgestorven. Wolven zijn in het jaar 2000 teruggekeerd in Duitsland. De eerste wolvenroedel was in de Lausitz regio in deelstaat Saksen. De afgelopen twee jaren is de wolvenpopulatie in de deelstaat Saksen gestabiliseerd op 29 roedels. Ook in de deelstaat Brandenburg lijkt de toename in het aantal wolventerritoria af te nemen. Via deze kaart is de ontwikkeling door de tijd zichtbaar.

De grootste toename in wolven is te vinden in de deelstaat Nedersaksen. Op korte afstand van de Nederlandse grens zijn in deze deelstaat vier roedels te vinden. Ook in de deelstaat Nordrhein-Westfalen is niet ver van de Nederlandse grens een roedel te vinden, net ten noorden van Oberhausen.

De meeste wolven in Nederland zijn afkomstig uit de Duitse wolvenpopulatie. Jonge wolven beginnen wanneer ze één of twee jaar oud zijn aan hun zoektocht naar een eigen territorium. Hierbij worden afstanden van honderden en soms zelfs duizenden kilometers afgelegd. In Nederland is één territoriale wolf afkomstig uit de Frans-Italiaanse populatie, namelijk GW1625m. Deze mannelijke wolf is gevestigd in de regio Groote Heide ten zuidoosten van Eindhoven.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Aaldrik Pot