Grauwe gans

Natuurjournaal 16 maart 2022

Nature Today
16-MRT-2022 - Grauwe gans legt eieren en vlier loopt uit.

De grauwe gans is een algemene vogel die je in heel Nederland kunt tegenkomen. Overal waar water is, kunnen grauwe ganzen zitten. Je loopt ze daarom misschien snel voorbij, maar let de komende tijd toch eens op deze bekende watervogels. Het zal misschien opvallen dat ze druk bezig zijn met naar elkaar gakken. De voortplantingstijd is namelijk begonnen. Hoewel grauwe ganzen paartjes voor het leven vormen, voeren ze elk voorjaar toch luid gakkend weer een baltsritueel uit. Na de balts leggen ze hun eerste eieren, dat gebeurt ook rond deze tijd. Over een paar weken kunnen we de eerste donzige ganzenkuikentjes weer verwachten.

Met de lente in aantocht komen er steeds meer frisgroene jonge blaadjes aan de bomen. Ook de gewone vlier begint uit te lopen. Hoe warmer het wordt, des te meer jonge scheuten er verschijnen aan deze algemene struik. Soms lijkt het alsof een jonge tak zomaar ontstaat uit een oud stuk bast. Die komt uit een knop die al jaren wacht, en nu het geschikte moment vindt om uit te komen. Op de geurige bloemschermen moeten we nog even wachten, maar de winterpauze van de vlier zit er in ieder geval op!

Gewone vlier

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Henk Baptist, Saxifraga; Hannie Achterstraat, Hannieachterstraat.nl