Tienduizenden handtekeningen voor de paling

Good Fish, Stichting RAVON
16-MRT-2022 - Op 21 maart wordt de 'Power to the Paling'-petitie overhandigd aan de Tweede Kamer. Deze petitie, die is opgezet om aandacht te vragen voor de penibele situatie van deze oer-Hollandse vis, is meer dan 41.000 keer ondertekend. Niet voor niks, helaas. Want ondanks de inspanningen van natuurorganisaties, visserijsector en overheid blijft de palingstand steken op een gevaarlijk laag niveau.

Paling loopt vast

Eén van de belangrijkste oorzaken van de slechte palingstand is het feit dat de jonge paling niet goed vanuit zee ons land in kan zwemmen. Gemalen, stuwen en sluizen houden hem tegen, waardoor hij letterlijk voor een dichte deur staat. Nederland heeft heel veel van dit soort knelpunten: uit onderzoek van RAVON uit 2021 bleek een slordige 60.000. Daarom zijn vispassages belangrijk: doorgangen voor vis. Die zijn er wel, maar uit onderzoek blijkt dat een vispassage in Nederland gemiddeld driekwart van de paling niet doorlaat. Het opheffen van die 'migratiebarrieres' is een van de doelen van de petitie.

Power to the Paling-vlag Een palingsupporter tijdens de start van de petitie

Tweede Kamer steunt moties om bereikbaarheid van onze wateren voor vis te verbeteren

Om de vismigratie te verbeteren dienden Kamerleden Grinwis (CU), De Groot (D66), Bromet (GL) en Stoffer (SGP) vorig jaar twee moties in (motie 1 en motie 2). Beide moties werden bijna unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. 

Overhandiging

De petitie wordt op 21 maart door RAVON en Good Fish overhandigd aan Pieter Grinwis, kamerlid voor de ChristenUnie, bijgewoond door groep 6 van Scholengemeenschap De Burcht uit Veenendaal. De kinderen zijn in het kader van een les duurzaamheid op bezoek geweest bij het Hoogheemraadschap van Delfland en hebben geleerd hoe de vispassage bij gemaal Schoute werkt.  

Bijzondere plek

De overhandiging vindt plaats in de buurt van het Binnenhof aan de gracht aan het Spui en Groenewegje, vlakbij de Tweede Kamer. Daar zwemmen de kleine glasaaltjes vanuit zee onze rivieren binnen, dankzij de vispassage bij gemaal Schoute. Na ongeveer vijftien jaar komen ze er weer langs, maar dan de andere kant op; als volwassen schieralen richting de Sargassozee, om te paaien.

PalingPaling

Initiatiefnemers

Afbeelding Power to the Paling-petitieDe petitie is een initiatief van Good Fish (uitgever van de VISwijzer) en kennisorganisatie RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Good Fish maakt zich sterk voor een keurmerk voor echt duurzame vis en de ecologen van RAVON doen al jaren onderzoek naar vissoorten in Nederland. Naast de Power to the Paling-campagne houden beide organisaties zich bezig met het verbeteren van vispassages, het tegengaan van stroperij en smokkel, het monitoren van glasaal (babypalinkjes) en het aanleggen van aalreservaten. De palingpetitie en andere projecten worden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste projecten en acties voor de paling.

Meer informatie

Tekst: Jeroen van Riet, RAVON
Foto’s: Jelger Herder, RAVON; Good Fish; RAVON