Edelhert Saxifraga

Natuurjournaal 25 maart 2022

Nature Today
25-MRT-2022 - Edelhert verliest gewei en roodborst begint met broeden.

In de aanloop naar de zomer verliest het edelhert zijn dikke wintervacht. Deze maakt plaats voor een roodbruine zomervacht, die wat minder warm is. Het edelhert wordt daarom ook wel ‘roodwild’ genoemd. Er gebeurt nu ook iets dat nog meer opvalt: mannelijke edelherten verliezen hun indrukwekkende gewei. Dat groeit meteen weer aan, maar zo’n proces kost tijd. Pas eind juli hebben ze weer een volgroeid gewei. Als je het geluk hebt de komende tijd een edelhert te zien, is de kans dus best aanwezig dat je een mannetje ziet zonder zijn kenmerkende gewei!

Roodborst

Drukke tijden voor de roodborst: het broedseizoen is begonnen. Dit is een uitdagende tijd voor deze vogels. Volwassen roodborsten kunnen elkaar namelijk niet luchten of zien, maar dat is bijzonder onhandig bij de voortplanting. Daarom laten mannetjes in de broedtijd vrouwtjes toe. De eerste kennismaking tussen man en vrouw gaat niet altijd goed. Soms heeft een mannetje de intenties van een vrouwtjesroodborst niet door, en valt hij haar aan. Mannetjes en vrouwtjes zien er namelijk hetzelfde uit, en een benaderende roodborst zou zomaar op jacht kunnen zijn naar zijn territorium. Als blijkt dat het een vrouwtje met goede bedoelingen was, wordt daarna het territorium van man roodborst in tweeën gedeeld. Samen hetzelfde territorium gebruiken, dat doen ze echt niet! De twee roodborsten leven eerst een tijdje naast elkaar. Daarna is het tijd voor het vrouwtje om haar nest te bouwen en eieren te leggen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga