Spinus spinus. Sijs

Natuurjournaal 26 maart 2022

Nature Today
26-MRT-2022 - Sijs vertrekt, maar bruine kiekendief keert terug.

In de winter kun je in straten met elzenbomen het vrolijke gekwetter van sijzen horen. De komende tijd wordt dat een stuk minder, want de sijs is weer onderweg naar het hoge noorden. In groepjes trekken ze nu naar de sparrenbossen van Scandinavië om te broeden. Er blijven ieder jaar wel wat sijzen in Nederland om hier te broeden, maar de grote aantallen van de winter zullen deze maanden niet meer gezien worden. Ook in de landelijke lijst van de Nature Today-app is deze verandering te zien. In de winter stond de sijs vrij hoog in de lijst, maar de komende tijd zal de soort zakken en plaatsmaken voor bekende zomergasten.

Bruine kiekendief

Een van deze bekende zomergasten is de bruine kiekendief. Deze roofvogel overwintert in het zuiden, maar komt nu weer aan in Nederland om hier te broeden. Bovendien trekken op dit moment ook broedvogels uit noordelijker landen door Nederland; dat maakt april en mei topmaanden om de bruine kiekendief te zien! Open landschappen en moerassen zijn hier goede plaatsen voor. Kijk bijvoorbeeld op het platteland van Groningen eens in de Nature Today-app. Je zult zien dat de bruine kiekendief hier in de top veertig staat van vogels die je nu aan kunt treffen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga