Anemone nemorosa. Bosanemoon

Natuurjournaal 27 maart 2022

Nature Today
27-MRT-2022 - Bosanemoon staat in bloei en kievit legt eieren.

De bosanemoon schiet omhoog, in de landelijke soortenlijst van Nature Today én in de bossen. Deze opvallende voorjaarsbloeier staat volop in bloei en kleurt zijn omgeving wit. De soort groeit met grote aantallen bij elkaar, waardoor hele wit-groene velden ontstaan. Bosanemoon, zoals de naam al zegt, is een typische bosplant. Als ergens veel bosanemonen groeien is dat vaak een teken dat een bos al heel oud is. Als je de soort ergens ziet bloeien waar geen bomen zijn, is dit een teken dat er vroeger wel bos heeft gestaan. Een plakkaat bosanemonen kan in één jaar een meter uitbreiden. Interessant is dat dat vrijwel altijd via het ondergrondse netwerk van wortels gebeurt, zodat alle bloemen klonen van elkaar zijn. Bosanemoon verspreidt zich bijna niet door zaad te vormen, iets dat veel andere planten wel doen.

Kieviten

In de lente is er altijd veel commotie rondom de vondst van het eerste kievitsei. Het eerste ei van 2022 is op 9 maart al gevonden. Dat was van een vroege vogel, maar op dit moment beginnen veel andere kieviten ook aan hun nest. Meestal worden er vier eieren per nest gelegd. Het vrouwtje is degene die broedt, het mannetje heeft het druk met andere zaken: die moet meerdere vrouwtjes tegelijk onderhouden. Kieviten verdedigen hun nest actief tegen rovers. Ze vliegen op en maken veel geluid om roofdieren af te schrikken. Andere vogels maken hier graag gebruik van en broeden om deze reden graag in de buurt van kieviten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga