Kauw

Natuurjournaal 3 april 2022

Nature Today
3-APR-2022 - Kauwende kauwen en eerste boerenzwaluwen zijn terug.

Kauwen noemen hun eigen naam. Het zijn heel slimme dieren, zoals alle kraaiachtigen. Kauwen zijn holenbroeders, maar ze kunnen niet net als spechten hun eigen hol uithakken. Dan zoek je dus een oud spechtengat op of een verlaten torenvalkkast, of je kraakt er eentje, of je zoekt een mooi gat in een boom, vaak daar waar door een takbreuk en de rotting erna een gat is ontstaan. Aankleden met wat takjes en huiselijker kan je het niet maken. Of je blij moet zijn met wat kauwen in de achtertuin? Ze zijn ondanks alleen wat zwart en grijs heel mooi, dus dat is het probleem niet, maar ze willen ook graag laten weten dat ze in de buurt zijn. Kauw, kauw!

Boerenzwaluw

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Het is dan ook nog lang geen zomer, maar de eerste boerenzwaluwen worden wel weer geteld. Binnenkort zal deze soort weer de landelijke lijst in de Nature Today-app aanvoeren. Nu is het nog wat stil in het luchtruim, maar straks is het gekwetter van de boerenzwaluw niet meer weg te denken. Dat geldt vooral voor mensen die regelmatig op het platteland zijn natuurlijk; de boerenzwaluw is, zoals zijn naam al zegt, een echte boerenlandvogel.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Hidde Hofhuis, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler; Luc Hoogenstein, Saxifraga