Knobbelzwaan

Natuurjournaal 4 mei 2022

Nature Today
4-MEI-2022 - Zwaan broedt en muurbloem bloeit.

De knobbelzwaan is de zwaarste vliegende vogel in Nederland, ze kunnen wel tien tot twaalf kilogram wegen. Het zijn sierlijke dieren en een paartje is eeuwig trouw aan elkaar. Man en vrouw zijn in de verte misschien lastig uit elkaar te houden, totdat je ze bij elkaar ziet. De vrouwen zijn wat kleiner en dan zie je ook dat de zwarte knobbel boven de snavel van de man veel groter is. Nu zitten ook de knobbelzwanen op het nest, vaak middenin de bebouwing, zolang ze maar niet teveel gestoord kunnen worden. Het blijkt dat niet alleen de meerkoeten, futen en ooievaars plastic en ander afval in hun nest verwerken, ook de knobbelzwanen kunnen er wat van!

Muurbloem

Muurbloemen zijn zeldzame planten. De naam zegt het al: ze groeien op muren. Daar is wel wat voor nodig. Ze groeien vooral op oude muren van stadswallen, kerken en bijvoorbeeld ruïnes omdat er veel verweerde mortel met kalk in de muren zit. Alleen in Vlissingen en Kampen waren nog originele populaties over. Van daaruit zijn ze begin deze eeuw weer uitgezet, en met succes. Het resultaat is dat er onder andere in Maastricht, Vlissingen en Deventer (foto) op meerdere plaatsen weer muurbloemen groeien. Wees er snel bij om ze nog in bloei te zien, het seizoen is alweer bijna over.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN