Butomus umbellatus. Zwanenbloem

Natuurjournaal 13 mei 2022

Nature Today
13-MEI-2022 - Steeds meer waterplanten in bloei en wezel heeft jongen.

Nu het steeds warmer wordt komen ook meer waterplanten in bloei. Zo verschijnen zwanenbloem, met haar sierlijke paarse bloemetjes, en kleine egelskop, met haar witte bollen die op egels lijken, nu in of bij zoet water. Ook in de locatiegebonden soortenlijsten van de Nature Today-app verschijnen deze soorten. Wanneer ze door waarnemers veel worden doorgegeven aan de NDFF, verschijnen ze steeds hoger in de lijst. Op dit moment staan er nog maar weinig zwanenbloemen en kleine egelskoppen in bloei, maar met de zomer in zicht zullen dit er steeds meer worden. Deze soorten stijgen dan ook in de locatiegebonden soortenlijst. Kijk eens welke waterplanten er bij jou in de buurt groeien. Dit doe je door bij de soortenlijsten onder 'kies een locatie' te kiezen voor 'gebruik jouw locatie'. Zo zie je direct welke soorten je kunt zien tijdens een wandeling door de buurt!

Wezel

In een nest van bladeren en gras krijgen wezels nu hun eerste jongen. De wezel is het kleinste roofdier ter wereld, dus hun jongen zijn ook piepklein. Na de geboorte zijn ze hulpeloos en blijven ze in het nest. Na een paar weken gaan hun ogen pas open. Opgroeien gaat vrij snel: binnen drie maanden zijn de jonge wezels zelfstandig. In jaren met veel prooien kunnen de ouders besluiten om voor een tweede nestje te gaan. In Nederland is het belangrijk dat er dan veel woelmuizen beschikbaar zijn, terwijl wezels in Scandinavië meer afhankelijk zijn van lemmmingen. Het tweede nest jonge wezels groeit langzamer dan het nestje dat in de lente is geboren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Bas Klaver, Saxifraga