Gewone smeerwortel

Natuurjournaal 25 mei 2022

Nature Today
25-MEI-2022 - Gewone smeerwortel bloeit en torenvalk heeft kuikens.

In het hele land bloeit nu de algemene gewone smeerwortel. Deze soort is te herkennen aan de paarse bloemen, die in omgekeerde trosjes bloeien. Gewone smeerwortel groeit in grasland, en valt daar goed in op. De soort is namelijk vrij hoog en steekt boven veel planten uit. De nectar uit de bloemen is voor insecten niet altijd makkelijk te bereiken, omdat ze zo lang zijn. Hommels met een lange tong kruipen er gewoon in. En insecten met een kortere tong? Die boren gewoon een gat in de buitenkant, zodat ze toch bij de nectar kunnen. Deze gaten kun je zelf ook in de bloemen van smeerwortel vinden, ze vallen op door de bruine rand.

Torenvalk

In nesten van de torenvalk kruipen nu witte pluizige kuikens rond. Vader en moeder zorgen samen voor de jongen. In het begin zijn ze nog klein, maar ze groeien als kool en kunnen al snel een muis per dag eten. Het is dus belangrijk dat de ouders genoeg muizen aanleveren. Omdat torenvalken veel muizen aan hun jongen voeren, worden er vaak nestkasten bij akkers gezet. Een torenvalk bouwt zelf geen nest, maar gebruikt een oud kraaiennest óf gaat in zo’n mooie kant en klare nestkast broeden. Daar zijn boeren blij mee, want dan hebben zij minder muizen op hun land. Via Beleef de Lente kun je zelf ook volgen hoe jonge torenvalken groot worden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Henk Sierdsema, Saxifraga