slakkensmidse zanglijster IVN

Natuurjournaal 1 juli 2022

Nature Today
1-JUL-2022 - Zoek naar slakkensmidses en worteluilen.

Zanglijsters houden van huisjesslakken en dat kan je zien. Wellicht betrap je er eens eentje die met een slakkenhuisje bezig is. Ook zonder de lijster kun je hun sporen vinden. Lijsters hebben zo hun favoriete plekken om een zogenaamde ‘slakkensmidse’ in te richten. Dat kan een harde plek in de grond zijn, maar je vindt je ze ook bij een steen, of gewoon ergens op een stoep, als het maar hard is. Op die plek kan je tientallen kapotte slakkenhuisjes vinden. Zanglijsters pakken het huisje bij de rand en slaan het net zo hard tegen de harde plek totdat het stuk gaat. De vrijgekomen slak gaat in één keer in zijn geheel naar binnen, zonder knoflook. Jammie!

Gewone worteluil

Nachtvlinders hebben vaak de mooiste of opvallendste namen. Zo heet een van de soorten die nu vliegt de gewone worteluil. De naam dankt deze soort aan de relatie die rupsen hebben met plantenwortels. Met de oranje wortel uit de moestuin heeft deze uil dus niets te maken. Die naamgeving is misschien verwarrend, want een andere algemene soort die nu vliegt, is de groente-uil. Die dankt zijn naam dan wel weer aan groenten uit de moestuin, waar de soort soms schade aan doet. Beide soorten, en nog veel meer andere soorten nachtvlinders, vliegen nu volop. Vandaag en morgen zijn goede dagen om eens beter naar nachtvlinders te kijken, want dan is de Nationale Nachtvlindernacht. Door het hele land worden excursies gegeven, en je kunt ook waarnemingen uit de eigen tuin doorgeven. De gewone worteluil en de groente-uil komen allebei goed af op licht, dus wie weet kom je die wel tegen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Peter Meininger, Saxifraga