Brandnetel met rupsen atalanta

Natuurjournaal 25 juli 2022

Nature Today
25-JUL-2022 - Rupsen van de atalanta te zien en watermunt bloeit.

De atalanta is een van de meest algemene vlinders van Nederland. Het is dus niet zo gek dat er ook volop rupsen aanwezig zijn. De zomer is een goede tijd om uit te kijken naar deze stekelige rupsen. Er komen twee varianten voor: een donkere, die roodachtig bruin is, en een lichte, die lichtgroen of -geel is. De waardplant is niet moeilijk te vinden: brandnetel, waar de rupsen op zitten, vind je overal wel. Rupsen van de atalanta bijten brandnetelbladeren half door, waardoor het blad verwelkt. In het kokertje dat dan ontstaat, houden ze zich overdag schuil. Als je zo’n kokertje ziet, weet je dus dat er atalantarupsen in de buurt zijn!

Watermunt

Waar watermunt zijn naam aan dankt, wordt direct duidelijk als je de plant ziet: hij groeit naast water en verspreidt een pepermuntgeur. Op dit moment staat watermunt in bloei, met sierlijke lila bloemen. Deze worden graag bezocht door honingbijen en hommels. Niet alleen insecten vinden de plant smakelijk, ook mensen weten hem te vinden. Je kunt er thee van maken, en het is een van de voorouders van de plant waar nu pepermunt van wordt gemaakt. Het gebruik van watermunt gaat al lang terug: de oude Egyptenaren en Grieken gaven de doden vaak een bosje watermunt mee in het graf.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Kars Veling, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga