Kameel rups

Natuurjournaal 13 augustus 2022

Nature Today
13-AUG-2022 - Kamelen en dromedarissen in het land.

Nachtvlinders kunnen je blijven verbazen. Door hun soms spectaculaire kleuren, bijzondere levenswijze en niet in het minst door de bijzondere namen die veel soorten hebben. Het kameeltje bijvoorbeeld. Het verkleinwoord is terecht: deze nachtvlinder wordt maar een paar centimeter groot. De kleur is onopvallend in bruine tinten, met altijd een haakvormige vlek op de voorvleugel. Maar de naam komt door de rups. Die heeft niet alleen bultige stekels op zijn rug, maar neemt ook vaak een gekromde houding aan. Dan is het helemaal een bultig ding! Of een zigzag, zoals in de wetenschappelijk naam: Notodonta ziczac.

De dromedaris

En dan is er ook nog een dromedaris. Je zou denken dat die als rups één grote bult heeft. Maar nee, dit keer is het de vlinder. Als je goed kijkt zie je bij de zittende vlinder een klein pluimpje boven de vleugels uitsteken, als een bultje. Eigenlijk zit er ook een tweede pluimpje net achter de kop. De rups van de dromedaris ziet er trouwens ook nogal bultig uit, de twee soorten zijn dan ook familie. Ze vliegen allebei in augustus en komen op licht af. Ze komen allebei verspreid over Nederland voor, en zijn redelijk algemeen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ben Sale, Wikimedia Commons