Beleef en Bewonder! zorgt voor meer groen in de buurt

Provincie Utrecht
7-SEP-2022 - Een paar maanden geleden nam schoolouder Susan Vaessen het initiatief om de overwoekerde moestuin van de school flink onder handen te nemen. Dankzij een voucherregeling van de provincie Utrecht werd in een paar maanden tijd een droomtuin gerealiseerd.

"Wist je dat in een wilgentak een stof zit die dezelfde werking heeft als paracetamol?" vraagt een enthousiaste Susan Vaessen terwijl ze in de weelderige tuin van basisschool De Beiaard (Utrecht) staat. Zelf groeide ze op in een groene omgeving en had ze het geluk dat haar moeder haar veel bijbracht over de natuur. "Die luxe hebben veel kinderen tegenwoordig niet meer". Ook op de school van haar drie kinderen werd weinig tijd besteed aan natuureducatie. Er was wel een moestuin, maar die werd verwaarloosd en raakte overwoekerd. "Daar móet wat aan gedaan worden, vond ik. Ik maakte een presentatie over hoe de ideale schooltuin er voor kinderen uit zou moeten zien en kreeg meteen een 'go'."

Snel geregeld

De volgende uitdaging was om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. "Ik wilde eerst een sponsorloop organiseren, maar toen kwam ik de voucherregeling Beleef en Bewonder! tegen." En dat bleek een uitkomst, want een paar weken na de aanvraag was het geld al overgemaakt en kon Susan, samen met andere ouders en heel wat enthousiaste kinderen, aan de slag. Weer een paar weken later was de groene tuin een feit. De kinderen helpen mee met het onderhoud en maken zo spelenderwijs kennis met de natuur.

Bloemstroken, voedselbosjes en waterpoelen

De voucherregeling Beleef en Bewonder! is voor vrijwilligersgroepen die een groen project in hun eigen wijk of dorp willen uitvoeren. Voor deze projecten kan een bedrag van 500 of 1000 euro aangevraagd worden. Met de voucherregeling zijn, verspreid over de provincie, een heleboel verschillende projecten mogelijk gemaakt: van groene schoolpleinen en boomspiegels tot bloemstroken langs slootkanten, de aanleg van waterpoelen en voedselbosjes in de buurt. De vouchers dragen op die manier bij een groene en gezonde leefomgeving.

Groene projecten in de eigen buurt

Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw van de provincie Utrecht: "We krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast, droogte of hitte als gevolg van klimaatverandering. Dat heeft grote impact op onze leefomgeving. Door deze te vergroenen, verkoelt de stad en kan er meer water worden geborgen. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid. Door middel van de voucherregeling ondersteunen wij inwoners bij het uitvoeren van groene projecten in hun eigen buurt. Deze tuin is hier een prachtig voorbeeld van en zorgt ook nog eens voor de nodige educatie."

Voucherregeling Beleef en Bewonder!

De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt. Binnen dit programma worden vrijwilligers en gemeenten ondersteund bij de uitvoering van groene buurtprojecten. Groen aan de Buurt is een samenwerking tussen IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gefinancierd door de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website Groenaandebuurt.nl.

De voucherregeling is voor dit jaar gesloten, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe versie voor 2023.

Tekst: provincie Utrecht