Branta bernicla. Rotgans

Natuurjournaal 9 oktober 2022

Nature Today
9-OKT-2022 - Rotgans over zee en oeverpieper aan de kust.

Wat je van de vogeltrek kan zien, verschilt nogal waar je in Nederland bent. Sommige vogels trekken over het binnenland, andere volgen de kustlijn. De rotgans is een van die laatste. De eerste rotganzen zijn de afgelopen weken vanuit hun broedgebieden in Siberië in Nederland aangekomen. Hier zie je ze nu vaak over zee vliegen. Dat is in de Nature Today-app goed te zien in de lokale vogellijst voor Texel, waar de rotgans nu in de top dertig staat. Rotganzen overwinteren in Nederland in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Met hoogwater zitten ze op grasvelden, bij laagwater zoeken ze voedsel op drooggevallen wadplaten en slikken.

Oeverpieper

De oeverpieper heeft een enigszins verwarrende naam. Deze vogels zijn namelijk niet aan alle oevers te vinden, maar alleen aan de kust. De eerste oeverpiepers zijn hier in september aangekomen, maar de meeste komen in oktober. Ze overwinteren op dezelfde plekken als de rotgans. Vooral de kwelders van de Wadden kunnen nu vol zitten met oeverpiepers. Als het ’s winters kouder wordt, trekken ze meer naar Zeeland. De oeverpieper is een vrij stevige pieper, en donkerder gekleurd dan de waterpieper en graspieper. Ze hebben donkere poten en de staartzijden zijn niet helder wit zoals bij de waterpieper. Het geluid van piepers kun je wel raden: een schel piepje.

Wil je ook weten welke vogels er bij jou in de buurt zitten? Met een abonnement op de Nature Today-app kun je de lokale lijsten bekijken en weet je overal in Nederland wat er te zien is. Download de app bij Apple of Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s:  Dirk Hilbers, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga