Branta bernicla. Rotgans (variant; zwartbuikrotgans)

Natuurjournaal 22 november 2021

Nature Today
22-NOV-2021 - Rotgans overwintert in Nederland, eekhoorn gaat winter in en test je kennis over vissen.

De rotgans is één van de vele ganzensoorten uit het hoge noorden die de winter hier doorbrengen. Het zijn zeker geen rot-ganzen; 'rot' verwijst naar het geluid dat ze maken. Rotganzen zijn iets kleiner dan brandganzen en te herkennen aan hun donkere hoofd en hals en witte stuit. Het grootste gedeelte van de overwinterende rotganzen is een 'gewone' rotgans, ook wel zwartbuikrotgans genoemd. Maar wist je dat er nog twee andere soorten rotganzen zijn? De witbuikrotgans is lichter dan de zwartbuikrotgans. Deze variant overwintert voornamelijk in Denemarken, maar er worden 's winters altijd wel tientallen witbuikrotganzen in Nederland gevonden. Nog zeldzamer in Nederland is de zwarte rotgans. Deze soort broedt in Canada en Oost-Siberië. Nederland ligt dus best een eindje uit de route, maar toch worden er elke winter her en der zwarte rotganzen gezien. Op de Wadden heb je veel kans om rotganzen te zien. Kijk eens goed of je geluk hebt en of je de verschillende soorten kunt onderscheiden!

Eekhoorn

De herfst en de winter zijn drukke tijden voor de eekhoorn. Om de koude winter door te komen, moet hij nu extra veel eten om alvast een vetreserve aan te leggen. Eekhoorns eten graag eikels en beukennootjes, maar 2021 is een slecht jaar met weinig eikels en beukennoten. Het kan daarom zijn dat ze nu overstappen op ander eten, zoals paddenstoelen en bladeren. Ook verstoppen ze de noten die ze wel kunnen vinden onder de grond en in holle bomen. Ze vinden niet alle noten die ze verstoppen terug en dragen zo bij aan de verspreiding van jonge bomen.

Ben je een doorgewinterd vissenexpert, of wil je juist meer leren over vissen? Doe dan mee aan de gratis vissenquiz die RAVON komende woensdag organiseert! De quiz wordt online gehouden en deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Lees meer over de quiz en geef je op.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Henk Baptist, Saxifraga (leadfoto: zwartbuikrotgans); Jan van der Straaten, Saxifraga