Wolf op het ruiterpad

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs 2022

Vroege Vogels
23-OKT-2022 - De prijs voor het beste natuurboek van Nederland gaat dit jaar naar het boek ‘Wolven op het ruiterpad’ van Tijs Goldschmidt. De tiende Jan Wolkers Prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. ‘Wolven op het ruiterpad’ is verschenen bij uitgeverij Athenaeum en is een essaybundel over een twintigtal onderwerpen over ‘mensen en andere roedeldieren’.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: "Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu – en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: ‘Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen.’"

‘Wolven op het ruiterpad’ is volgens de jury "een boek waar de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt. Een boek dat je meeneemt en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl."

Wolven op het ruiterpadDe andere genomineerden voor de tiende editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

  • Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters (uitgeverij Ploegsma)
  • Jac. P. Thijsse; Nu ga ik er eens op uit – Marga Coesèl (uitgeverij Van Oorschot)
  • Verhalen van de fladdertak - Margaretha van Andel en Marieke Nelissen (uitgeverij Lemniscaat)
  • De vogel en de componist - Fernand Rochette (uitgeverij Sterck en de Vreese)

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Hans Mulder – De ontdekking van de natuur (2021), Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013). In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Tekst: Vroege Vogels
Beeld: Athenaeum