Natuurberichten

Uitgever: Vroege Vogels

Pagina 1 van 3 - 24 Resultaten

De afbeelding toont een laat-Pleistoceen landschap met wolharige mammoeten, paardachtigen, een wolharige neushoorn en Europese holenleeuwen met een rendierkarkas.

Wat hoor je als zou rondlopen in de ijstijd tussen mammoeten en leeuwen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven, die steeds meer ruimte inneemt? Het NPO-Radio 1 programma..


Lees verder 27 augustus 2023   9 mnd oud
Madeliefje

Het madeliefje is met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in de radio-uitzending van BNNVARA‘s Vroege Vogels op NPO Radio 1...


Lees verder 4 juni 2023   1 jaar oud
Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   1 jaar oud
Nachtegaal

De nachtzwaluw, de tuinfluiter, de blauwborst, de zwarte roodstaart, de rietzanger, de nachtegaal en ook de merel zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert. In de uitzending van BNNVARA’s Vroege Vogels op NPO Radio 1 op zondag..


Lees verder 5 mei 2023   1 jaar oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   1 jaar oud
Frater Willibrordus Prijs Fenolijn

Met een beschrijving van late gierzwaluwen heeft dichter en schrijver Diet Groothuis de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het..


Lees verder 2 april 2023   1 jaar oud
Wolf op het ruiterpad

De prijs voor het beste natuurboek van Nederland gaat dit jaar naar het boek ‘Wolven op het ruiterpad’ van Tijs Goldschmidt. De tiende Jan Wolkers Prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma..


Lees verder 23 oktober 2022   1 jaar oud
Insecten en reptielen

Meer dan duizend kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden krioelen dit najaar door het Rijksmuseum. 'Onderkruipsels' heet de tentoonstelling die tot en met 15 januari 2023 te zien is. Op de kunstwerken wordt..


Lees verder 12 oktober 2022   1 jaar oud
Shortlist Jan Wolkers Prijs 2022

Nog 5 boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is vandaag bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels. Er zijn meer dan 140 boeken ingezonden: veldgidsen,..


Lees verder 11 september 2022   1 jaar oud
Longlist Jan Wolkers Prijs 2022

Op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2022 voor het beste natuurboek staan dit jaar achttien titels. Dat is zojuist bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. In september wordt bekend welke van deze werken op de..


Lees verder 17 juli 2022   1 jaar oud

Archief