Zwarte Specht

Natuurjournaal 19 december 2022

Nature Today
19-DEC-2022 - Zoek de zwarte specht en luister naar de kuifmees.

De zwarte specht is kampioen verstoppertje spelen. Ziet hij je lopen, op een boswandeling met verrekijker in de aanslag, dan hupst hij snel naar de andere kant van de boomstam. Als je een langgerekt ki-eeeh hoort, weet je dat je gespot bent. Misschien zie je de zwarte specht later nog wegvliegen, flapperend als een gaai en zonder de golvende vlucht van andere spechten. Hij zoekt een rustiger plek, waar hij weer verder kan gaan met mierennesten leegeten of keverlarven uit een boom hakken.

Deze kreet slaat de zwarte specht als hij op een boomstam zit (Bron: Bodo Sonnenburg)

Kuifmees

De kuifmees vind je ook in het bos, als er maar naaldbomen staan. En net als de zwarte specht blijven deze vogels het hele jaar in hun broedgebied. Het zijn trouwens geen vrienden: de eieren van de kuifmees zijn in het voorjaar een lekkernij voor de specht. Kuifmezen eten in de winter de zaden van naaldbomen en bessen. Ze fladderen snel rond, hoog in de boomtoppen. Ook lastig te zien dus, maar het roepje is onmiskenbaar.

Luister naar de kenmerkende triller van de kuifmees (Bron: Lars Edenius)

Wil je de zwarte specht en kuifmees zien? Dan moet je in bossen in het oosten van het land zijn. En kijk anders op NatureToday.nl – of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play – en ontdek welke vogels je tijdens jouw wandeling kan tegenkomen!

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luuk Vermeer, Saxifraga
Geluid: Bodo Sonnenburg, xeno-canto; Lars Edenius, xeno-canto