Zwarte specht Saxifraga

Natuurjournaal 18 april 2022

Nature Today
18-APR-2022 - Zwarte specht legt eieren en boomkikkers zingen luid.

De schuwe zwarte specht heeft het maar druk in deze tijden. Er moeten eieren gelegd worden, maar daarvoor is eerst een holte in een boom nodig. Man en vrouw zwarte specht hakken samen een holte in een boom, en vormen zo een koppel. Dit stel blijft de hele broedperiode bij elkaar, en zoekt elkaar vaak in latere jaren ook weer op. Als het hol af en goedgekeurd is, legt de zwarte specht haar eieren. Deze zijn porseleinwit en meestal legt ze er drie tot vijf. Omdat zwarte spechten zulke mooie holtes hakken, nemen andere dieren deze vaak over. Dat kunnen vogels zijn, zoals bosuilen, maar ook boommarters. Als een holte wordt gestolen, doet een koppel daar niet al te moeilijk over. Ze hakken gewoon een nieuwe holte. Dat kunnen ze snel, binnen tien dagen kan er al een nieuw nest zijn uitgehakt! Zo zorgt de zwarte specht niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere bosdieren.

Kwakend boomkikkermannetje

Het ging lange tijd slecht met de boomkikker in Nederland. Er is veel moeite gedaan om deze grasgroene kikker te beschermen. En met succes: de soort komt tegenwoordig weer vaker voor in het land. Met name in Limburg, de Achterhoek, Noord-Brabant en Twente leven weer boomkikkers. Hier kun je ze nu luidkeels horen kwaken. Dit zijn mannetjes, die naar het water trekken om zich voort te planten. Vanuit het water roepen ze naar de vrouwtjes, in de hoop dat ze een partner aantrekken. Het geluid is niet te missen, dus laat je ‘s avonds verrassen door de boomkikkerkoren!

Luister hier naar het geluid van de boomkikker (Bron: Martijn de Boer)

Komende zaterdag gaat FLORON op zoek naar de zevenster, samen met de Werkgroep Florakartering Drenthe. Bij Zwiggelte wordt verzameld om daarna samen te kijken of deze bijzondere plant te vinden is. Iedereen is welkom om te komen helpen! Draag bij aan wetenschap, besteed de zaterdag lekker buiten én leer over planten. Opgave van tevoren is verplicht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Edo van Uchelen, Saxifraga
Geluidsfragment: Martijn de Boer