Blauwe glazenmaker

Natuurjournaal 5 maart 2022

Nature Today
5-MRT-2022 - Wachten op libellen en zwarte specht baltst.

Hoewel het voorjaar langzaam op gang komt, moeten we op sommige soorten nog even wachten. Veel vogels zijn bijvoorbeeld nog in Afrika, of bezig met hun reis, en het duurt nog even voor ze in Nederland zijn. Ook voor de meeste libellen is het nog te koud. In de Nature Today-app kun je zien dat op dit moment alleen de bruine winterjuffer en de noordse winterjuffer vliegen. De naam zegt het al: dit zijn soorten die je ook in de winter kunt vinden. Op de glazenmakers, heidelibellen en alle andere bekende libellen en juffers moeten we nog wachten. Zodra zij ook weer beginnen met vliegen, zullen ze verschijnen in de soortenlijst in de Nature Today-app.

De zwarte specht kun je het hele jaar door in Nederland zien. De soort leidt echter een wat verborgen bestaan, waardoor het moeilijk kan zijn om hem daadwerkelijk waar te nemen. Op dit moment zijn de zwarte spechten meer zichtbaar. De baltstijd is begonnen en de spechten laten van zich horen! Roepen, kwetteren en roffelen; ze hebben het er maar druk mee. De beste plek om een zwarte specht te vinden is in uitgestrekt naaldbos, zoals op de Utrechtse Heuvelrug of de Veluwe. Luister goed of je de roep hoort en misschien zie je wel een baltsend paar!

Luister hier naar baltsende zwarte spechten (Bron: Krzysztof Deoniziak)

Zwarte specht

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Luuk Vermeer, Saxifraga
Geluid: Krzysztof Deoniziak, Xeno-canto