Paardenbloem

Natuurjournaal 5 mei 2022

Nature Today
5-MEI-2022 - Weiden kleuren geel en steeds meer libellen te zien.

Het ene jaar is het andere niet en dat geldt ook voor weilanden. Deze kleuren nu op sommige plaatsen helemaal geel van de paardenbloemen. De ‘splitters’, mensen die graag nieuwe soorten vinden, hebben intussen als zo’n 250 soorten (microsoorten) paardenbloemen ontdekt. Voor de doorsnee bewonderaar van deze bloem blijft het gewoon ‘paardenbloem’. Wist je dat een paardenbloem niet één bloem is, maar wel vele tientallen? Elk geel kelkblaadje is namelijk een eigen bloempje. Trek er maar eens eentje uit elkaar om dit te ontdekken. En als je toch bezig bent: de bladeren van jonge paardenbloemen zijn eetbaar en staan bekend als molsla.

Azuurwaterjuffer

De natuur verandert volop op het moment. Planten komen in bloei en steeds meer libellen komen tevoorschijn. Libel- en jufferlarven verlaten nu het water. Ze transformeren van larve naar imago, een volwassen libel. Zoals veel dieren hebben ook libellen een voorkeur voor een specifieke leefomgeving. Zo vliegt de azuurwaterjuffer in Wageningen nu volop. Deze helderblauwe juffer is algemeen op de zandgronden. Deze soort kun je in Wageningen dus gemakkelijk zien in de buurt van water. Met de Nature Today-app kun je veranderingen in de natuur zelf volgen. Onze voorspelmodule, op basis van gegevens van de NDFF en de Vlinderstichting, voorspelt welke soorten er de komende tijd te zien zijn op specifieke locaties. De azuurwaterjuffer staat in Wageningen bovenaan de soortenlijst, maar in de duinen van Katwijk is dat bijvoorbeeld de felrode vuurjuffer. Zo is de libelverwachting voor iedere locatie anders. In de locatiegebonden soortenlijsten kun je nu ook precies zien welke libellen en juffers je in jouw omgeving kunt verwachten. Ga hiervoor naar de landelijke soortenlijst voor libellen en selecteer jouw locatie. Welke soorten vliegen er bij jou in de buurt?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Jan van der Straaten, Saxifraga