Heggenmus, Vogelbescherming Nederland

De Nationale Tuinvogeltelling komt er weer aan

Vogelbescherming Nederland
24-JAN-2023 - Komend weekend is het weer zo ver: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dankzij de tellers heeft Vogelbescherming de afgelopen decennia een beter beeld van de vogels in de winter in de tuinen gekregen. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels. Ook meedoen? Kijk dan op tuinvogeltelling.nl

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel: tel een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon komende vrijdag, zaterdag of zondag en meld de resultaten op tuinvogeltelling.nl. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Met een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten. Via deze app kunnen in het telweekend ook direct de resultaten worden doorgegeven.  

Roodborst

20 jaar Tuinvogeltelling

Dit jaar bestaat de Tuinvogeltelling 20 jaar. Gedurende die jaren is de telling uitgegroeid tot het grootste citizen science-project van Nederland. Afgelopen jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee, een jaar eerder tijdens de lockdown zelfs 200.000. De Nationale Tuinvogeltelling is daarmee een begrip geworden. En de telling is daardoor afgelopen maand opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed van Nederland.

Grote bonte specht

Resultaten door de jaren heen

De resultaten van die tellingen leveren een aardig inkijkje op hoe het met de vogels in onze tuinen gaat in de winter. Zo zien we de halsbandparkiet oprukken van de stadsparken in Den Haag en Amsterdam richting het oosten van het land. Dat het slechter gaat met de merels, zien we ook terug in de telling: het aantal per tuin daalde van gemiddeld bijna vier naar twee. Ook zijn de weersomstandigheden terug te zien in de telling. Hoe kouder het weer, hoe meer spechten en roofvogels gezien worden.  

Merel

Doe mee! 

Ook mee doen? Prik voor jezelf een momentje van 30 minuten komende vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari. Tel de vogels en geef de resultaten door via tuinvogeltelling.nl. Op zondagavond maakt Vogelbescherming de top 10 bekend.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland (leadfoto: heggenmus); Hans Dekker, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga