Huismussen

Huismus toch nog voor webcam Beleef de Lente van Vogelbescherming

Vogelbescherming Nederland
2-JUN-2024 - Ondanks het grote succes van Beleef de Lente van Vogelbescherming, liet de huismus, één van de meest geliefde en meest talrijke vogels van ons land, zich tijdens de campagne nooit broedend zien. Het was dan ook spannend of het tijdens het Jaar van de Huismus wel zou lukken de huismussen in de nestkast van Beleef de Lente te zien.

Begin april werd de nestkast nog grondig geïnspecteerd, maar uiteindelijk had het huismussenpaar helaas toch voor een andere nestkast gekozen. Gelukkig hebben huismussen meerdere broedsels per jaar en wisselen ze daarbij ook nog van nestplek. Nadat de jongen uit het eerste nest waren uitgevlogen, vond het huismussenpaar voor de allereerste keer de nestkast van Beleef de Lente voor een tweede legsel. Op de valreep dus, en nog net te zien via de live camerabeelden 

Huismus voor de webcam van Beleef de Lente

Eerste eieren al snel gelegd 

Na een paar dagen nestbouw werd, sneller dan verwacht, afgelopen zaterdagochtend het eerste ei gelegd en is er tot afgelopen dinsdag elke dag een ei bijgelegd. Hoeveel het er uiteindelijk gaan worden is nog moeilijk te zeggen, maar waarschijnlijk zal het vrouwtje vier tot zes eieren leggen. Het is interessant om te zien dat de huismussen aanvankelijk samen het nest bouwen, later doet vooral het vrouwtje dat. Tijdens de bouw van het nest worden ook al eieren gelegd. Er zijn huismussen die hun nestkast helemaal volbouwen en andere laten het bij een dun laagje strootjes. Op dit moment behoort dit paartje tot de laatste categorie.

Jaar van de Huismus 

Omdat huismussen altijd met z’n allen zijn, lijkt het alsof er nog steeds veel van zijn. Toch zijn hun aantallen in de laatste decennia van de vorige eeuw meer dan gehalveerd. Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland hebben daarom gekozen voor de huismus als vogelsoort die wat extra aandacht kan gebruiken dit jaar. In het Jaar van de Huismus zal onderzoek een belangrijk onderdeel zijn. 

"Hoe meer we weten, hoe beter we de huismus kunnen beschermen. De huismus is een soort die eigenlijk iedereen wel kent, maar we weten maar weinig over wat er zich in het nest afspeelt. Eén van de problemen is de overleving van jonge vogels. We denken dat er niet voldoende jongen groot worden of dat deze jongen niet oud genoeg worden om zelf voor nieuwe generaties te zorgen. Komende weken wordt het dus spannend om te zien hoe het er in het nest aan toegaat", zegt Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland

Beleef de Lente 

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al jaren een groot succes. Afgelopen seizoen volgden 1,2 miljoen mensen de broedende vogels, een groot deel deed dat zelfs dagelijks. Vanaf 25 februari gingen de eerste camera’s weer aan en kon iedereen weer meegenieten van een nieuw broedseizoen.  

Fluitend je tuin in  

Voor wie meer wil leren over de huismus, heeft Vogelbescherming een speciale online les ontwikkeld: Fluitend je tuin in. In deze les leer je alles over herkenning, broedgedrag, leefwijze en leefgebied, en over wat de huismus graag eet. Je krijgt tevens tips om een paradijs te maken voor deze vogel in de tuin en op het balkon.  

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Shutterstock; Vogelbescherming Nederland