Essentaksterfte

Essentaksterfte veroorzaakt door de invasieve schimmel vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus) begint nadat er sporen op het blad zijn terecht gekomen. Snel hierna treedt er verwelking op van het blad. Via de bladsteel komt de schimmel terecht in de twijg te herkennen aan een donkere verkleuring van de bast.  Jonge scheuten kunnen hierdoor snel afsterven en er treden verwondingen op in oude takken.

De aantasting treedt ieder jaar weer op waardoor niet resistente bomen steeds verder afsterven en ook de oudere takken na verloop van tijd dood gaan. Uiteindelijk sterft een hoog percentage van de bomen waarbij ook secondaire infectie zoals de honingzwam een rol kunnen spelen. Hieronder staan een filmpje en foto’s met de symptomen van de essentaksterfte.

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Bladeren

Essentaksterfte bladeren, es, fraxinus excelsior Verdord blad (Bron: Jitze Kopinga)
Verdord blad essentaksterfte, Fraxinus excelsior Verdord blad (Bron: Arnold van Vliet)
Essentaksterfte es Fraxinus excelsior blad Aangetaste bladeren (Bron: Steven Venema)

Takken

Essentaksterfte, fraxinus excelsior, bladeren en tak Detail taksterfte (Bron: Jitze Kopinga)
Essentaksterfte es Fraxinus excelsior tak Taksterfte (Bron: Jitze Kopinga)
Essentaksterfte Fraxinus excelsior kroon met takjes Karakteristieke kale takjes die uit de kroon steken (Bron: Arnold van Vliet)

Stam

Essentaksterfte Fraxinus excelsior es stam Donkerverkleuring in de bast. Als u met een mesje de schors er afhaalt is duidelijk te zien dat de bast afgestorven is (Bron: Jitze Kopinga)
Essentaksterfte Fraxinus excelsior es stam Aantasting stam (Bron: Jitze Kopinga)
essentaksterfte Fraxinus excelsior zwam voet boom Door essentaksterfte verzwakte boom die aangetast is door een zwam (Bron: Arnold van Vliet)
essentaksterfte Fraxinus excelsior aangetaste stam Aangetaste stam (Bron: Paul Copini)

Vruchtlichamen vals essenvlieskelkje

Essentaksterfte vruchtlichaam vals essenvlieskelkje Hymenoscyphus fraxineus Vruchtlichamen vals essenvlieskelkje (Bron: Jitze Kopinga)