Nieuws

Uitgever: Centrum voor Genetische Bronnen Nederland

Pagina 1 van 1 - 7 Resultaten

Omgevallen essen in essenproefveld bij Windesheim

Uit meer dan duizend meldingen van essentaksterfte via Essentaksterfte.nu zijn tweehonderd gezonde essen geselecteerd, vermeerderd en deels aangeplant in twee essencollecties. Na opzettelijke infectie met de schimmel tonen de..


Lees verder 27 maart 2022   2 jaar oud
Wilde appel Roggebotzand Genenbank

De komende jaren worden miljoenen nieuwe bomen en struiken aangeplant in bos en openbaar groen. Maar welke bomen kun je waar planten als je rekening wilt houden met biodiversiteit, houtproductie en de recreatieve waarde? Met de..


Lees verder 22 september 2019   4 jaar oud
Vermeerderde es op de kwekerij

In het afgelopen jaar zijn na meldingen via Essentaksterfte.nu 155 essen verzameld die mogelijk resistent zijn tegen essentaksterfte. Dit heeft inmiddels 1500 nieuwe boompjes opgeleverd voor onderzoek. Volgende week worden de..


Lees verder 12 augustus 2018   5 jaar oud
Essentaksterfte bos, Fraxinus excelsior es

Om de essentaksterfte in Nederland in kaart te brengen ging in juni Essentaksterfte.nu live. Bij 60 procent van de ruim 600 waarnemingen werd essentaksterfte waargenomen. In 20 procent waren alle bomen ziek. In de noordelijke..


Lees verder 30 december 2017   6 jaar oud
Verdord blad essentaksterfte, Fraxinus excelsior

Het herkennen van de es en de essentaksterfte is vanaf nu nog makkelijker dankzij dit korte filmpje waarin de kenmerken helder uitgelegd worden. Draag ook bij aan het onderzoek naar het behoud van de es voor het Nederlandse..


Lees verder 29 september 2017   6 jaar oud
Essentaksterfte es Fraxinus excelsior tak

Ruim twee maanden geleden riep het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland de hulp van het publiek in voor een landelijke speurtocht naar essen die mogelijk resistent zijn tegen de essentaksterfte. Inmiddels zijn er ruim 400..


Lees verder 4 september 2017   6 jaar oud
Verdord blad essentaksterfte, Fraxinus excelsior

Door de essentaksterfte blijkt grootschalige kap van de es, een belangrijke boomsoort van ons land, onafwendbaar. Enkel een zeer klein deel van de essen is opgewassen tegen het invasieve vals essenvlieskelkje. Het Centrum voor..


Lees verder 26 juni 2017   6 jaar oud
Essentaksterfte Fraxinus excelsior, solitaire boom in polder Solitaire es in polderlandschap (Bron: Arnold van Vliet)